De Vraag van de Week
in samenwerking met de D.L.Z.A


16-12-2018

De vraag van ronde 1697:

09-12-2018

De vraag van ronde 1696:

73 Eline en Sipke

Het juiste antwoord is:b.

02-12-2018

De vraag van ronde 1695:

Het juiste antwoord is a.

25-11-2018

De vraag van ronde 1694:

73 Eline en Sipke

Het juiste antwoord is d.

18-11-2018

De vraag van ronde 1693:

Het juiste antwoord is b.

11-11-2018

De vraag van ronde 1692:

Een transistorversterker in gemeenschappelijke basisschakeling heeft:

  • a een lage ingangsimpedantie
  • b een lage uitgangsimpedantie
  • c een grote stroomversterking
  • d een geringe dissipatie

73 Eline en Sipke

Het juiste antwoord is a.

04-11-2018

De vraag van ronde 1691:

Electromagnetische golven met een frequentie van ongeveer 1.8 Mhz :

 

a: worden gereflecteerd als gevolg van temperatuurinversie.

b: geven bij afstanden van meer dan 500 km in het algemaan s'nachts een betere ontvangst dan overdag.

c : zijn uitermate geschikt om afstanden van meer dan 10.000 km te overbruggen.

73 pa0sip

Het juiste antwoord is b.

28-10-2018

De vraag van ronde 1690:

Een zendamateur werkt op 2 meter met FM.    
Zijn tegenstations melden dat de uitzending sterk vervormd is.    
De zender werkt op de juiste frequentie.    
De oorzaak van de vervorming is waarschijnlijk: 
    
a: de frequentiezwaai van de zender is te groot    
b: een repeater draait de zijbanden om    
C: de zendereindtrap is onvoldoende lineair
      
73,    PA0SIP en PH4E  

Het juiste antwoord is a.

21-10-2018

De vraag van ronde 1689:

Het uitgangsvermogen van een zender wordt verhoogd van 1 watt naar 2 watt. 
Dit is een verhoging van:

  • a: 2 dB

  • b: 3 dB

  • c: 1 dB

  • d: 6 dB

73 de pa0sip en ph4e

Het juiste antwoord is b.

14-10-2018

De vraag van ronde 1688:

De voltmeter heeft een inwendige weerstand van 200 kilo-ohm.
Wanneer de spanning tussen de punten X en Y met deze voltmeter wordt gemeten, bedraagt de meetfout ongeveer.

a: 20%
b: 10%
c: 2%
d: 40%

73 de pa0sip en ph4e

Het juiste antwoord is a.

07-10-2018

De vraag van ronde 1687:

Indien een transistor wordt gebruikt als frequentievermenigvuldiger zal deze

bij voorkeur worden ingesteld in:

a: klasse A/B

b: klasse A

c: klasse C

d: klasse B

73 de PA0SIP en PH4E

 

Het juiste antwoord is c.

30-09-2018

De vraag van ronde 1686:

Drie weerstanden worden parallel geschakeld.

De waarden zijn 10, 15 en 30 Ohm.

De vervangingswaarde is:

a: 7,5 Ohm

b: 5 Ohm

c: 55 Ohm

 

73 de pa0sip en ph4e

 

Het juiste antwoord is b.

23-09-2018

De vraag van ronde 1685:

Als een lokaal 2-meter FM-amateurstation uitzendt merken amateurs in de omgeving dat

de ontvangst van zwakke signalen, op 100 - 500 khz naast de frequentie van het lokale station,verslechterd.

Het signaal van het lokale station is niet zo sterk , dat daardoor de gestoorde ontvangers worden overstuurd.

Dit duid erop dat de zender van het lokale station waarschijnlijk:

a: veel harmonische produceert

b: een te grote frequentiezwaai heeft.

c: intermodulatieproducten uitzendt.

d: veel faseruis produceert.

73, Sipke en Eline

Het juiste antwoord is d.

 

16-09-2018

De vraag van ronde 1684:

Bewering 1: In een zender wordt fasemodulatie toegepast voor het uitzenden van een datakanaal.

De klasse van uitzending is G3E. 

Bewering 2: Via een enkelzijbandzender met onderdrukte draaggolf worden met behulp van een hulpdraaggolf met de hand

geseinde morsetekens verzonden. De klasse van uitzending is J2A.

Wat is juist?


a: alleen bewering 2
b: bewering 1 en bewering 2
c: alleen bewering 1


73 Sipke en Eline

Het juiste antwoord is a.

09-09-2018

De vraag van ronde 1683:

Een spoel heeft een gelijkstroomweerstand van 24 Ohm.
Bij een bepaalde frequentie is de reactantie 32 Ohm.    
De impedantie is dan: 
  
a: 56 Ohm 
b: 32 Ohm  
c. 40 Ohm  
d. 24 Ohm     


 73 de Sipke en Eline  

Het juiste antwoord is c.

02-09-2018

De vraag van ronde 1682:

Onder de frequentie van een wisselspanning wordt verstaan:


a. de tijdsduur van één periode
b. het aantal nuldoorgangen per seconde 
c. het aantal perioden per seconde 
  
73, Sipke en Eline

Het juiste antwoord is c.

26-08-2018

De vraag van ronde 1681:

Een zender werkt op 145 MHz.
De eerste harmonische hiervan is: 
  
a. 217,5 MHz   
b. 290 MHz    
c. 145 MHz   
d. 72,5 MHz
      
73 de Sipke en Eline  

Het juiste antwoord is c.

19-08-2018

De vraag van ronde 1680:

De veiligste plaats om te werken aan apparauur onder hoge spanning is:

a: droge houten vloer

b: betonvloer

c: plavuizen vloer

73 pa0sip en ph4e

Het juiste antwoord is a.

12-08-2018

De vraag van ronde 1679:

Een enkelzijbandzender heeft een zijbandfilter met een bandbreedte van 2500 HZ.

De draaggolf is goed onderdrukt.

Als de zender met spraak wordt gemoduleerd blijkt de bandreedte van de uitzending aanzienlijk

groter te zijn dan 2500 Hz.

Door welke oorzaak kan dit verschijnsel ontstaan?

a: De frequentiekarakteristiek van de laagfrequent modulatieversterker loop te ver door.

b: De staandegolfverhouding in de voedingskabel naar de antenne is te hoog.

c: De frequentie van de draaggolf ligt te ver naast de doorlaatband van het zijbandfilter.

d: Een versterkertrap na het zijbandfilter wordt overstuurd.

de pa0sip en ph4e

Het juiste antwoord is d.

05-08-2018

De vraag van ronde 1678:

Na zonsondergang worden ver verwijderde radiostations in de 3,5 MHz band hoorbaar.
Dit wordt veroorzaakt omdat:

a. de F-laag splitst in de F1- en de F2-laag
b. de E-laag ontstaat
c. de D-laag verdwijnt

73 Sipke en Eline

Het juiste antwoord is c.

29-07-2018

De vraag van ronde 1677:

Het juiste antwoord is c.

22-07-2018

De vraag van ronde 1676:

De weerstand van een parallel kring in resonantie is:
a. Laag
b. Hoog

c. Negatief

Eline

Het juiste antwoord is b.

15-07-2018

De vraag van ronde 1675:

Een smoorspoel met een impedantie van 10 ohm heeft een ohmse weerstand van 8 ohm en wordt aangesloten op een

sinusvormige wisselspanning van 10 volt.

Het gedissipeerde vermogen is:

a. 8 W

b. 6 W

c. 12,5 W

d. 10 W


73 de PH4E

Eline

Het juiste antwoord is a.

08-07-2018

De vraag van ronde 1674:

Bewering 1:

Een FM-zender wordt gebruikt voor het uitzenden van een digitaal TV-signaal. De klasse van uitzending is F1D.

Bewering 2:

Een enkelzijbandzender met onderdrukte draaggolf wordt gemoduleerd met een spraaksignaal. De klasse van uitzending is J3E.

Wat is juist?


a.  bewering 1 en bewering 2

b. alleen bewering 2

c. alleen bewering 1

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

01-07-2018

De vraag van ronde 1673:

Een 2-meter FM-zender wordt gemoduleerd met spraak. De zwaai is 3 kHz.

De bandbreedte van het hf-signaal is ongeveer:

a. 6 kHz

b. 1 kHz

c. 12 kHz

d. 3 kHz

73 de PAøSIP en PH4E
Sipke en Eline

Het juiste antwoord is c.

24-06-2018

De vraag van ronde 1672:

Een voordeel van amplitudemodulatie vergeleken met enkelzijbandmodulatie is:


a. een frequentie-afwijking van de ontvanger veroorzaakt minder vervorming

b. er is ruimte voor meer zenders per 100 kHz spectrum

c. de vervorming ten gevolge van selectieve fading is minder hinderlijk.


73 de Eline

Het juiste antwoord is a.

17-06-2018

De vraag van ronde 1671:

De wattseconde is de eenheid van:   
   a. Tijd  
   b. Vermogen  
   c. Arbeid  
   d. Kracht  

Het juiste antwoord is c.

10-06-2018

De vraag van ronde 1670:

De weerstand van een seriekring in resonantie is:
    a. Hoog
    b. Laag  
    c. Negatief

73 Eline

Het juiste antwoord is b.

03-06-2018

De vraag van ronde 1669:

Een symmetrisch blokvormig signaal, met een grondfrequentie van 1 kHz,
bevat onder meer de volgende harmonischen:
    a. 3 kHz, 5 kHz en 7 kHz
    b. 3 kHz, 4 kHz en 5 kHz
    c. 2 kHz, 3 kHz en 4 kHz  
    d. 2 kHz, 3 kHz en 5 kHz  

73 Eline

Het juiste antwoord hoort u zondagavond in de ronde.

Het juiste antwoord is a.

27-05-2018

De vraag van ronde 1668:

Twee weerstanden van verschillende waarde zijn parallel aangesloten op 
een spanningsbron.


De warmte-ontwikkeling in de weerstand met de laagste waarde is: 
   a. groter dan in de weerstand met de hoogste waarde 
   b. gelijk aan die in de weerstand met de hoogste waarde  
   c. kleiner dan in de weerstand met de hoogste waarde  

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

20-05-2018

De vraag van ronde 1667:

De meest effectieve schakeling om "laagfrequent inpraten" te voorkomen is:


Kies een antwoord

    a. schakeling 1    
    b. schakeling 3
    c. schakeling 4    
    d. schakeling 2

73 de Sipke

Het juiste antwoord is b.

13-05-2018

De vraag van ronde 1666:

 In welke schakeling geleidt de diode?


kies een antwoord

    a. schakeling 3  
    b. schakeling 2    
    c. schakeling 1

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

06-05-2018

De vraag van ronde 1665:

Een 50 Ohm staandegolfmeter (SWR) is met 50 Ohm coaxkabels van elk 5 meter geschakeld tussen een zender en een belasting X.
Deze meter wijst 1 aan.

In X bevindt zich een:
Kies een antwoord
    a. weerstand    
    b. kortsluiting    
    c. afgestemde kring    
    d. open einde

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

28-04-2018

De vraag van ronde 1664:

 Door een weerstand van 2 kilo-ohm loopt een stroom van 5 milliampère.
De spanning over de weerstand is:
Kies een antwoord
    a. 10 V
    b. 0,4 V
    c. 2,5 V
73 de Sipke
Het juiste antwoord is: U=IxR 0.005x2000=10Volt.

21-04-2018

De vraag van ronde 1663:

Een ontvanger is afgestemd op 1 MHz. De middenfrequentie bedraagt 450 kHz.
De ingestelde frequentie van blok X bedraagt:


     a. 1000 kHz    
    b. 1900 kHz    
    c. 450 kHz    
    d. 1450 kHz

73 de Sipke

Het juiste antwoord is d.

15-04-2018

De vraag van ronde 1662:

Een nadeel van enkelzijbandmodulatie ten opzichte van amplitudemodulatie is:
Kies een antwoord
    a. meer vervorming door onjuiste afstemming
    b. meer vervorming door draaggolf interferentie
    c. meer vervorming door selectieve fading

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

08-04-2018

De vraag van ronde 1661:

Van "skip distance" kan slechts sprake zijn als de:
Kies een antwoord
    a. antenne verticaal is gepolariseerd
    b. zendfrequentie zo laag is dat geen ruimtegolf ontstaat
    c. zendfrequentie lager is dan de kritische frequentie
    d. zendfrequentie hoger is dan de kritische frequentie

73 de Sipke

Het juiste antwoord is d .

01-04-2018

De vraag van ronde 1660:
 Twee weerstanden R1 en R2 worden parallel geschakeld.

De vervangingswaarde is:
Kies een antwoord
    a. gelijk aan het produkt van R1 en R2
    b. kleiner dan R1 en kleiner dan R2
    c. gelijk aan de som van R1 en R2

73 de Sipke

Het juiste antwoord is b.

25-03-2018

De vraag van ronde 1659:

Een sinusvormige spanning van 100V eff heeft op t=0 een nuldoorgang van negatief naar positief.

Een kwart periode later is de momentele waarde:
Kies een antwoord
    a. +141,4 V
    b. +100 V
    c. +70,7 V
    d. -141,4 V

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

18-03-2018

De vraag van ronde 1658:

Dit is het schema van een:
Kies een antwoord
    a. banddoorlaatfilter    
    b. laagdoorlaatfilter    
    c. hoogdoorlaatfilter

73 de Sipke

Het juiste antwoord is c.

11-03-2018

De vraag van ronde 1657:

Om CW-signalen (A1A) hoorbaar te maken maakt men bij voorkeur gebruik van een:
Kies een antwoord
    a. productdetector
    b. flankdetector
    c. Foster Seeley detector
    d. diodedetector
73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

04-03-2018

De vraag van ronde 1656:


 Met een spanningzoeker worden de contacten van een wandcontactdoos aangeraakt.

Het lampje van de spanningzoeker brand:
Kies een antwoord
    a. zowel bij de aanraking van de nul als bij de aanraking van de fase
    b. alleen bij de aanraking van de nul
    c. alleen bij de aanraking van de fase

73 de Sipke

Het juiste antwoord is c.

25-02-2018

De vraag van rond 1655:

De begrenzer in een FM-ontvanger begrenst:
Kies een antwoord
    a. de amplitude van het te detecteren signaal
    b. de bandbreedte van het laagfrequentsignaal
    c. de frequentiezwaai
    d. het frequentieverloop van de oscillator

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

18-02-2018

De vraag van ronde 1654:

De bandbreedte van een FM-signaal:
Kies een antwoord
    a. is alleen afhankelijk van de frequentie van het modulerende signaal
    b. is alleen afhankelijk van de amplitude van het modulerende signaal
    c. is afhankelijk van de amplitude en de frequentie van het modulerende signaal.

73 de Sipke

Het juiste antwoord is c.

11-02-2018

De vraag van ronde 1653:

Indien de punten X en Y worden doorverbonden:

Kies een antwoord
a. neemt de collectorstroom toe
b. blijft de collectorstroom gelijk
c. neemt de emitterstroom toe
d. neemt de collectorstroom af 

Het juiste antwoord is: d,zoniet dan is de transistor stuk.

04-02-2018

De vraag van ronde 1652:

Ter voorkoming van oversturing van een TV-ontvanger door uitzendingen van een 2-meter zender,

wordt in de antenne kabel van de TV-ontvanger een filter geplaatst, afgestemd op 145 MHz.

Het juiste schema is:
Kies een antwoord
    a. schema 1    
    b. schema 3    
    c. schema 2

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

28-01-2018

De vraag van ronde 1651:

lndien bij een parallelkring de zelfinductie 2 maal zo groot en de

capaciteit 2 maal zo klein wordt gemaakt, zal de resonantiefrequentie:

Kies een antwoord
    a. 2 maal zo hoog worden
    b. gehalveerd worden
    c. gelijk blijven
    d. 4 maal zo hoog worden

73 de Sipke

Het juiste antwoord is c.

21-01-2018

De vraag van ronde 1650:

Met een morsesleutel wordt een gelijkspanning gesleuteld.

De gesleutelde spanning is een:
Kies een antwoord
    a. digitaal signaal
    b. hf-signaal
    c. audiosignaal

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

14-01-2018

De vraag van ronde 1649:

Een halvegolf lijnstuk (dat zijn twee kwartgolf lijnstukken in serie) heeft een transformatieverhouding van:
Kies een antwoord
    a. 2
    b. 4
    c. 1
    d. 0,5

73 de Sipke

Het juiste antwoord is c.

07-01-2018

De vraag van ronde 1648:

Een VHF-zender wordt in frequentie gemoduleerd met een lf-signaal.

Het VHF-signaal heeft:
Kies een antwoord
    a. veel zijbandfrequenties
    b. een zijbandfrequentie
    c. twee zijbandfrequenties

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

30-12-2017

De vraag van ronde 1647:

Helaas de bodem van de doos met vragen is zichtbaar.

Volgend jaar komen er weer nieuwe.

73 de Sipke

24-12-2017

De vraag van ronde 1646:

De Maximum Usable Frequency (MUF) voor een radioverbinding tussen Nederland en Afrika is op enig moment 24 MHz.

Voor een succesvolle verbinding kan men dan het beste gebruik maken van de:
Kies een antwoord
    a. 20-meter band
    b. 40-meter band
    c. 10-meter band
    d. 15-meter band

73 de Sipke

Het juiste antwoord is volgens Mieke D.

17--12-2017

 

De vraag van ronde 1645:


 Een voordeel van frequentiemodulatie vergeleken met enkelzijbandmodulatie is:
Kies een antwoord
    a. de bandbreedte van de ontvanger kan kleiner zijn
    b. er is ruimte voor meer zenders per 100 kHz spectrum
    c. de eindtrap van de zender kan in klasse C worden ingesteld

73 de Sipke

Het juiste antwoord is: c

10-12-2017

De vraag van ronde 1644:

De spanning (Uce )
tussen emitter en collector is:


   
 a. 19,5 V
    b. 0,5 V   

    c. 9,5 V    
    d. 10 V

73 de Sipke

Het juiste antwoord is d. Urc=Ic x Rc = 0.005 x 2000 = 10Volt. Uce = Ub - Uc = 20-10 =10Volt

De rest van de gegevens is overbodig..


03-12-2017

De vraag van ronde 1643:

 De resonantiefrequentie van een afstemkring wordt bepaald door:
Kies een antwoord
    a. de capaciteit van de condensator en de zelfinductie van de spoel
    b. uitsluitend de zelfinductie van de spoel
    c. uitsluitend de capaciteit van de condensator

73 de Sipke

Het juiste antwoord is: a

26-11-2017

De vraag van ronde 1642:


Het juiste antwoord is B.

Volgens de tabel is de winst 4 db,echter de kabelverliezen zijn 1 db.De totale winst is dus 3 db. 100 Watt +3 db =200 Watt.

18-11-2017

De vraag van ronde 1641:

 Een milli-amperemeter kan geschikt worden gemaakt voor het meten van amperes door een:
Kies een antwoord
    a. hoge weerstand parallel te schakelen
    b. lage weerstand in serie te schakelen
    c. lage weerstand parallel te schakelen

73 de Sipke

Het juiste antwoord is het plaatsen van een shunt weerstand dus antwoord c.

12-11-2017

De vraag van ronde 1640:

Een ideale transformator heeft primair 500 windingen en secundair 100 windingen.

De primaire stroom is ongeveer:
Kies een antwoord
    a. 1 A    
    b. 5 A    
    c. 0,04 A    
    d. 0,2 A

73 de Sipke

Het juiste antwoord is d.

05-11-2017

De vraag van ronde 1639:

Stelling 1:
De anode-roostercapaciteit van een triode is veel kleiner dan van een pentode.
Stelling 2:
De electronenstroom in een triode loopt van het rooster naar de anode.

Wat is juist:
Kies een antwoord
    a. stelling 1 en 2
    b. alleen stelling 1
    c. alleen stelling 2
    d. geen van beide stellingen

73 de Sipke

Het juiste antwoord is d.

28-10-2017

De vraag van ronde 1638:


 Bij een radiogolf is de kritische frequentie:
Kies een antwoord
    a. een andere uitdrukking voor "Maximum Usabie Frequency" (MUF)
    b. de hoogste frequentie waarbij, bij verticale opstraling, nog reflectie door de ionosfeer optreedt
    c. de hoogste frequentie die voor grondgolfpropagatie nog bruikbaar is
    d. de laagste frequentie waarbij, bij verticale opstraling, nog reflectie door de ionosfeer optreedt

73 de Sipke

Het juiste antwoord is b.

22-10-2017

De vraag van ronde 1637:

Door het aanbrengen van seriespoelen in een dipoolantenne zal de:
Kies een antwoord
    a. resonantiefrequentie lager worden
    b. opstraalhoek veranderen
    c. resonantiefrequentie hoger worden
    d. resonantiefrequentie niet veranderen

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

15-10-2017

De vraag van ronde 1636:

 De juiste kleuraanduiding van de draden in een netaansluiting is:
Kies een antwoord
    a. Fase: bruin; Nul: blauw; Aarde: geel/groen
    b. Fase: blauw; Nul: bruin; Aarde geel/groen
    c. Fase: blauw; Nul: bruin; Aarde: zwart
    d. Fase: bruin; Nul: blauw; Aarde: zwart

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

08-10-2017

De vraag van ronde 1635:

Een kristalcalibrator met een grondfrequentie van 100 kHz heeft een afwijking van +10 Hz.

Indien men op een ontvanger de 35e harmonische waarneemt is de frequentie van deze harmonische:
Kies een antwoord
    a. 3500,350 kHz
    b. 3500,035 kHz
    c. 3503,500 kHz
    d. 3501 ,000 kHz

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a. (100000+10) x 35=3500350Hz = 3500,350Khz

01-10-2013

De vraag van ronde 1634:

De demping bij vrije-ruimtepropagatie tussen twee rondstralende antennes wordt gemeten.

Als de onderlinge afstand wordt verdubbeld dan zal de demping:
Kies een antwoord
    a. toenemen met 3 dB
    b. toenemen met 2 dB
    c. gelijk blijven
    d. toenemen met 6 dB

73 de Sipke

Het juiste antwoord is d.

Luister vanavond naar de muntronde voor de uitleg door Sipke, PA0SIP.

24-09-2017

De vraag van ronde 1633:

Een 432 MHz zender bestaat uit een gemoduleerde oscillator op 18 MHz, gevolgd
door frequentievermenigvuldig trappen.
De frequentiezwaai van het 432 MHzsignaal is 1440Hz.

De frequentiezwaai van het oscillatorsignaal is:
Kies een antwoord
    a. 450 Hz
    b. 60 Hz
    c. 1440 Hz
    d. 2880 Hz

73 de Sipke

Het juiste antwoord is b .

De vermenigvuldigfactor is 432:18 =24x

de zwaai van de oscilator is dus 1440 : 24 = 60Hz.

17-09-2017

De vraag van ronde 1632:

In de weerstand R wordt een vermogen gedissipeerd van:

Kies een antwoord

a. 20 W
b. 80 W
c. 200 W
d. 10 W

ps. de batterij van de rekenmachine is leeg dus die kunnen wij niet gebruiken.

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

10-09-2017

De vraag van ronde 1631:

De bandfilters P en Q zijn gelijk.

De bandbreedte van de schakeling wordt bepaald door:
Kies een antwoord
    a. aileen bandfilter P    
    b. bandfilters P en Q samen   
    c. de versterker V    
    d. aileen bandfilter Q

73 de Sipke

Het juiste antwoord is b .

03-09-2017

De vraag van ronde 1630:

 Een radiozendamateur met een registratie in de categorie F maakt zijn verbindingen in de 20-meter amateurband.

Zijn zender kan een zendvermogen leveren van maximaal 600 watt.

Het gebruik van deze zender is:
Kies een antwoord
    a. zonder beperkingen toegestaan
    b. alleen toegestaan als het zendvermogen wordt ingesteld op ten hoogste 120 W
    c. toegestaan mits het zendvermogen wordt ingesteld op ten hoogste 400 W
    d. niet toegestaan

73 de Sipke

Het juiste antwoord is c.

26-08-2017

De vraag van ronde 1629:

De maximale doorlaatstroom in een halfgeleiderdiode wordt begrensd door de:
Kies een antwoord

a. kristaltemperatuur
b. maximale sperspanning
c. omgekeerde EMK
d. doorlaatspanning

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

 

19-08-2017

De vraag van ronde 1628:

 Een overtone kristaloscillator oscilleert op:
Kies een antwoord
    a. een even harmonische frequentie
    b. zowel oneven als even harmonische frequenties
    c. de grondfrequentie
    d. een oneven harmonische frequentie

73 de Sipke

Het juiste antwoord is d.

12-08-2017

De vraag van ronde 1627:

De impedantie Z bedraagt:


kies een antwoord

a. 1 Ohm
b. 10 k Ohm 
c. 100 Ohm
d. 1 k Ohm

73 de Sipke

Het juiste antwoord is b.

06-08-2017

De vraag van ronde 1626:

Een luidspreker met een impedantie van 6 ohm wordt via een 
aanpassingstransformator aangesloten op een versterker die belast moet 
worden met 600 ohm.
De wikkelverhouding van de transformator moet zijn:
Kies een antwoord

a. 10 :1
b. 10.000 : 1
c. 100 : 1
d. 60: 1

73 de Sipke

Het juiste antwoord is a.

 

De vraag van ronde 1625:

Tussen twee versterkertrappen is een passief filter geschakeld.

De totale versterking tussen A en B is:

Kies een antwoord
    a. 5 dB    
    b. 25 dB    
    c. 15 dB
    d. 500 dB


73 de Sipke

Het juiste antwoord is c.

23-07-2017

De vraag van ronde 1624:

Een condensator wordt gevormd door twee geleiders met daartussen een diŽlectricum.

De capaciteit wordt groter naarmate de:
Kies een antwoord
    a. afstand tussen de geleiders vergroot wordt
    b. diŽlectrische constante verlaagd wordt
    c. afstand tussen de geleiders verkleind wordt
    d. oppervlakte van de geleiders verkleind wordt

73 de Sipke

Het juiste antwoord is c .

16-07-2017

De vraag van ronde 1623:

PE1ABC geeft een algemene oproep op de 2-meter band. PE3ZZZ antwoord hierop.

Wat is de juiste procedure?
Kies een antwoord
    a. oproep door PE1ABC: Hier is PE1ABC. Is daar iemand? antwoord door PE3ZZZ: PE3ZZZ voor PE1ABC
    b. oproep door PE1ABC: CQ CQ CQ dit is PE1ABC antwoord door PE3ZZZ: PE3ZZZ voor PE1ABC
    c. oproep door PE1ABC: Dit is PE1ABC met een algemene oproep antwoord door PE3ZZZ: CQ CQ CQ van PE3ZZZ
    d. oproep door PE1ABC: CQ CQ CQ dit is PE1ABC antwoord door PE3ZZZ: PE1ABC de PE3ZZZ


73 de Sipke

Het juiste antwoord is d.

naar boven

info afkomstig van Sipke, PA0SIP (een samenwerking met de Digitale Leeromgeving Zend Amateurs)
pagina wordt regelmatig bijgewerkt door Frank, PA3BIC